TK, STA

 |  Svet

Rusija začela z zračnimi napadi v Siriji

Rusija je izvedla prvi zračni napad v Siriji. Napad so ruska letala izvedla v treh sirskih provincah, tarča pa naj bi bili uporniki, ki se borijo proti sirskemu režimu. Zgornji dom ruskega parlamenta je predsedniku Vladimirju Putinu odobril uporabo vojske za posredovanje v Siriji, potem ko naj bi Rusijo za vojaško pomoč zaprosil sirski predsednik Bašar al Asad. Gre za prvo vojaško posredovanje Rusije v vojni na oddaljenem ozemlju po sovjetski invaziji Afganistana leta 1979.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da mora Moskva delovati preventivno in uničiti džihadiste v Siriji, preden bodo predstavljali grožnjo bliže Rusiji. »Edini pravilen način boja proti terorizmu ... je preventivno ukrepanje, torej da se borimo proti teroristom na ozemlju, ki so ga že zasegli, ne da jih čakamo, da pridejo do nas,« je dejal na seji vlade.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so tarče napadov vojaška in komunikacijska oprema, skladišča orožja, strelivo in gorivo. Konašenkov je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax pojasnil, da ruska letala napadajo položaje, vozila in skladišča, za katera so prepričani, da pripadajo ISIS. Sirski varnostni vir pa je sporočil, da so ruska letala napadla položaje teroristov v sirskih provincah Hama, Homs in Latakija. AFP sicer navaja, da nobeno od območij, ki so jih napadla ruska letala, ni v rokah pripadnikov ISIS. Območje napadov v Homsu je večinoma pod nadzorom skrajne islamistične Fronte al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, položaje v Latakiji pa nadzira koalicija Vojska osvoboditve, katere del je tudi Fronta al Nusra. Območja, ki so jih ruska letala napadla v provinci Hama, medtem nadzirajo islamisti in skupine sirskih upornikov.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je pred tem sporočil, da je bilo v napadih v provinci Homs ubitih najmanj 27 civilistov. Kasneje je predsednik opozicijske Sirske nacionalne koalicije Haled Hodža na Twitterju sporočil, da je bilo ubitih 36 civilistov. Tudi sirska opozicijska aktivistična mreža Lokalni usklajevalni odbori je po poročanju britanskega BBC sporočila, da je bilo ubitih 36 civilistov, med njimi pet otrok.

Moskva je o napadu predhodno obvestila Washington. Kot je dejal ameriški predstavnik, je Rusija danes obvestila osebje ameriškega veleposlaništva v Bagdadu, da bodo ruska letala še danes začela misijo proti IS. Izrazila je tudi prošnjo, naj se ameriška letala v času misij izogibajo sirskemu zračnemu prostoru. Neimenovani ameriški predstavnik je zatrdil, da bo koalicija pod vodstvom ZDA še naprej izvajala svojo operacijo nad Irakom in Sirijo.

O posredovanju Rusije v sirsko krizo je na spletnih straneh Mladine pisal Igor Mekina>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.