Igor Mekina

 |  Svet

Sirija: Rusi prihajajo (s Kitajci)

Po nekaterih napovedih naj bi bil danes pomemben dan za svet in tudi za statistko Evropo – ameriški predsednik Barack Obama naj bi druge države, tudi Rusijo pozval, da se vključijo v boj zoper ISIS v Siriji, Rusija pa naj bi na to v neki obliki tudi pristala. Vendar Rusija v to ne gre sama. Vse kaže, da bo Rusija posegla v krizo v Siriji skupaj s Kitajsko, ob zavezništvu z Iranom in Irakom ter ob bolj ali manj tihem pristanku ZDA. Vse to pa očitno tudi ob pasivnem strinjanju EU, ki je soočena z begunsko krizo in ki po dveh desetletjih sledenja ZDA v njihovih neuspešnih intervencijah po vsem svetu ne kaže več pretiranega veselja nad vpletanjem v različna vojna žarišča.

Vse skupaj je, tudi če se ne bi zgodil najbolj ugoden scenarij sodelovanja med ZDA in zavezniki ter njihovimi rivali, pokrito z že napovedanimi vojaškimi manevri. Raketna križarka »Moskva« je prav zaradi njih pravkar zaplula skozi Bospor in se usmerila v vzhodno Sredozemlje, kjer bodo potekali vojaški manevri, v katerih bodo streljali s topovi in izstreljevali rakete. Ob Moskvi bosta v manevrih sodelovali še dve veliki ruski ladji – ladja za izkrcevanje na obalo Saratov in rušilec Smetlivi ter več podpornih ladij. Med manevri naj bi opravili okoli 40 različnih nalog.

Da se Rusija bolj resno in ob sodelovanju s svojimi partnerji pripravlja na delovanje v sirski vojni kaže tudi dejstvo, da so Rusija, Iran, Irak in Sirija skupaj ustanovile »informacijski center«, v katerem bodo države usklajevale svoje akcije proti ISIS-u. Toda še večje presenečenje je pripravila Kitajska. Kot poroča izraelski portal DEBKA, je v trenutku, ko je ameriški predsednik Barack Obama v petek v Beli hiši pozdravljal kitajskega predsednika Xi Jinpinga ter govoril o prijateljstvu med obema državama, v sirski luki Tartus v Sredozemskem morju že pristajala edina kitajska letalonosilka Liaoning-CV-16, ki jo spremlja tudi raketna križarka. Letalonosilka naj bi Sueški prekop preplula 22. septembra, samo dan zatem, ko sta se v Moskvi srečala ruski predsednik Vladimir Putin in izraelski predsednik Benjamin Netanjahu. Oba predsednika sta se dogovorila o tem, kako preprečiti, da ne bi prišlo do nenamernega ognja na oborožene sile obeh držav v regiji. Podobno ponudbo je Rusija dala tudi ZDA in njenim zaveznikom.

Vse to je jasen dokaz spremembe ameriške politike, od katere po petih letih državljanske vojne in razraščanja terorizma ni ostalo skorajda nič. Ne le, da ameriški »uporniki«, za šolanje katerih so ZDA porabile na stotine milijonov dolarjev, v zadnjem času neprestano predajajo svoje orožje Al Nusri in drugim derivatom Al Kaide, teroristi so po letu dni »zračnih udarov« zgolj povečali območje svojega nadzora. Vse države v regiji, celo Turčija, sedaj že sprejemajo dejstvo, da bo rešitev za vojno v Siriji potrebno najti skupaj s sirskim predsednikom Bašarjem Asadom, ki so ga ameriški zavezniki pet let neuspešno rušili z ogromno finančno in vojaško podporo njegovih sovražnikov. To je postalo jasno že tedaj, ko je 25. septembra podsekretar ameriškega zunanjega ministrstva Wendy Sherman, ki je vodil tudi ameriške pogajalce, ob dogovoru z Iranom dejal, da so ZDA pripravljene na dialog z Iranom o situaciji v Siriji.

Rusija lahko ob tem pri svojem angažiranju računa tudi na Kitajsko ter na možnost preletov iranskega in iraškega zračnega prostora, večje angažiranje Rusije pa je pozdravil tudi šejk Nasralah, vodja Hezbolaha v Libanonu. Prav na ta način naj bi iz Kitajske v regijo kmalu prileteli kitajski lovci in helikopterji. Kitajski in ruski vpliv naj bi bil zato že kmalu viden tudi v Iraku, katerega večinoma iz šiitov sestavljena vlada je pod močnim vplivom Irana. Kitajska naj bi v Sirijo poslala eskadriljo vojaških reaktivcev, ki bodo deloma nameščeni na pravkar razširjenem ruskem letališču v Latakiji, delno pa na letalonosilki Liaoning-CV-16. 

Dodatne naloge naj bi opravljali ruski in kitajski marinci. Rusija in Kitajska sta namreč zaskrbljeni tudi zaradi muslimanskih skrajnežev iz Čečenije in kitajskih Ujgurov. V Sirijo je že prispelo rusko napredno orožje za sirsko vojsko. Ameriško vojaško poveljstvo CENTECOM je potrdilo, da je že opazilo »nekatere izvidniške aktivnosti« ruske vojske nad Sirijo. Z ZDA Rusija sicer nima nobenega dogovora o skupnem nastopu proti ISIS-u, toda po izjavah odgovornih v CENTCOM-u so »vrata za dogovor v prihodnosti odprta«. Vendar pa bi v ZDA »z veliko zaskrbljenostjo« gledali na udare ruskih sil po nekaterih upornikih, ki nasprotujejo Asadu.

Vse skupaj se dogaja samo leto in pol zatem, ko je Kitajska opozorila, da bo imelo vpletanje zahoda v vojno v Siriji negativne posledice za svetovno gospodarstvo in ko sta Rusija in Kitajska z vetom preprečili, da se obravnavanje zločinov v Siriji po znanem receptu s predvidljivim enostranskim rezultatom prepusti sodišču v Haagu. Sirski uradniki naj bi za AFP tudi potrdili, da sta ZDA in Rusija že dosegli »tihi dogovor« (»tacit agreement«) o koncu krvave vojne, ki je v Evropo pognala reke beguncev. Boutaina Šaban, višji svetovalec sirskega predsednika Asada je dejal, da »ZDA sedaj spoznavajo, da ima Rusija obsežno znanje o regiji in da bolje ocenjuje položaj. Sedanje mednarodne razmere so usmerjene v detant in k rešitvi situacije v Siriji,« pojasnjuje svetovalec sirskega predsednika Asada in pozdravlja »spremembo v stališčih zahoda«, do katere pa žal prihaja veliko prepozno, šele potem , ko je umrlo že najmanj 240.000 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.