Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Nemčija: 1,5 milijona prosilcev za azil

Za letošnje leto nemške oblasti javno sicer še napovedujejo prihod nekje od 800.000 do enega milijona prosilcev za azil. A kot navaja interno poročilo nemških oblasti, ki zaenkrat nosi oznako zaupno, naj bi v resnici Nemčija v letošnjem letu računala s kar 1,5 milijona beguncev. Letos je Agencija EU za nadzor zunanje meje Frontex sicer naštela prihod že 630.000 ljudi brez dokumentov v unijo.

»Migracijski pritiski se bodo še naprej krepili. Za zadnje četrtletje sedaj pričakujemo že nekje med 7000 in 10.000 nezakonitih prehodov meje dnevno,« navaja nemški dnevnik Bild, ki povzema omenjeno poročilo. Kot smo pisali, so nemške oblasti za letos napovedale, da bodo prejele 800.000 beguncev. Nemčija je svojim partnerjem iz EU očitala, da niso dovolj naredili za ljudi, ki so bežali pred vojno, nasiljem in revščino iz Azije, Afrike in Bližnjega vzhoda. Do konca julija pa je prejela kar 218.221 prošenj za azil, smo takrat zapisali.

Mnogi od več sto tisoč ljudi, ki torej potujejo proti Evropi, da bi ubežali konfliktom in revščini na Bližnjem vzhodu, v Afriki in drugod so dejali, da hitijo prav proti Nemčiji, evropski največji gospodarski sili, poroča Guardian. Nemški dnevnik Bild je poročal, da so nemške oblasti zaskrbljene zaradi nevarnosti »zloma oskrbe« in da so se že sedaj s težavo trudile priskrbeti dovolj nastanitvenih kapacitet in ostalih potrebščin za prišleke.

Po podatkih Guardiana je v poročilu bilo zaslediti tudi zaskrbljenost o tem, da bodo tisti, ki jim bo azil odobren, s seboj pripeljali tudi svoje družine. Glede na družinske strukture z Bližnjega vzhoda, piše Guardian, bi to lahko pomenilo, da bi vsak posameznik z azilom lahko pripeljal še štiri do osem družinskih članov v bližnji prihodnosti.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je v nedeljo izjavil, da mora Evropa omejiti število ljudi, ki prihajajo. Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v preteklosti zatrdila, da bodo sirski begunci, ki bežijo pred vojno, v Nemčiji dobili azil, je vse bolj pod pritiskom, tako zaradi upadanja podpore v javnosti kot zaradi nasprotovanja drugih politikov, predvsem iz CSU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.