Neža Mlakar

 |  Svet

Nemčija bo sprejela 800.000 beguncev

Nemčija, ki je svojim partnerjem iz EU očitala, da niso dovolj naredili za ljudi, ki so bežali pred vojno, nasiljem in revščino iz Azije, Afrike in Bližnjega vzhoda, je do konca julija prejela 218.221 prošenj za azil, poroča Guardian. Nemška vlada bo letos, glede na predvidenih 300.000, več kot podvojila sprejem priseljencev. Številka 800.000 je tudi štirikrat večja, kot je bila lansko leto.

»To bo največji naval v državni povojni zgodovini,« je dejal notranji minister Thomas de Maizière, ki je samo tri mesece nazaj originalnih 300.000 povišal na 450.000. Po zadnjih ocenah je bilo napovedano, da jih bo v Nemčijo prišlo okoli 600.000, smo pisali v Mladini. De Maizière je že takrat napovedal, da se bo Nemčija mogla pripraviti, da bo število beguncev bistveno večje kot do sedaj. Tokrat pa je za Guardian dejal: »To je za nas izziv na državnem, federalnem in lokalnem nivoju, ampak lahko ga obvladamo. To ne bo premagalo Nemčije. Zmogli bomo.«

Številke migrantov v EU so v zadnjih mesecih zelo narasle. Veliko od teh se jih poda na nevarna pomorska potovanja, da bi dosegli države v južni Evropi, kjer bi si lahko ustvarili primerno življenje. Nemčija ima dolgo tradicijo sprejemanja beguncev, delno kot odziv na svojo nacistično preteklost, ko je 500.000 Judov in nasprotnikov Adolfa Hitlerja zapustilo državo, poroča Guardian. Po drugi svetovni vojni je nato Nemčija sprejela 13 milijonov brezdomcev in beguncev, ki je iz vzhodne Evrope bežalo na Zahod, ko je območje padlo pod sovjetsko nadvlado.

Predhodni največji letni dotok v združeni Nemčiji je bil 438.191 beguncev, leta 1992, in sicer zaradi razpada nekdanje Jugoslavije. Leto kasneje je nemški parlament spremenil ustavo in uvedel strožja pravila za pridobitev azila. S tem so številke začele padati vse do 28.000 priseljencev v letu 2008, po tem pa so začele ponovno naraščati.

Skupaj s pomanjkanjem namestitev za begunce v mestih, vključno z Berlinom, Münchnom in Hamburgom, se Nemčija trudi obdelovati prošnje za azil, a postopek lahko vzame več kot leto dni.

V Nemčiji so se zaradi povečanega števila sprejema priseljencev odvijali tudi protesti, pripeljalo pa je celo do požarov, poroča Guardian. O protestih, pri katerih izstopa predvsem protiislamsko gibanje Pegida, smo pisali tudi v Mladini. V nasprotju z desničarskimi ekstremisti pa v Nemčiji obstajajo tudi sočutni ljudje, ki prišlekom zbujajo upanje – »ljudje, ki prišlekom zaželijo dobrodošlico«. O tem si lahko preberete v aktualni številki Mladine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.