Anže Lebinger

 |  Kultura

DiCaprio bo eden izmed producentov filma o aferi Volkswagen

Okoljevarstveno naravnani Leonardo DiCaprio in njegovo producentsko podjetje Appian Way je v sodelovanju s Paramount Pictures kupilo pravico do še neizdane knjige o aferi Volkswagen, poroča Hollywood Reporter. O igralcih in morebitni vlogi DiCapria ni znano še nič. Knjigo bo napisal novinar New York Timesa Jack Ewing. Ta naj bi po poročanjih raziskovala Volkswagnovo filozofijo »več, bolje, hitreje«, ki je med drugim privedla do enega najbolj odmevnih škandalov v avtomobilistični industriji.

DiCaprijevo podjetje Appian Way je do sedaj že sodelovalo pri filmih The Wolf of Wall Street, v katerem je zaigrala tudi naša Katarina čas, kriminalni drami Out of The Furnace in pri težko pričakovanemu novemu filmu mehiškega režiserja Iñárrituja The Revenant. O težavah, s katerimi so se soočali pri snemanju zadnjega, smo pisali na Mladini. DiCaprio pa je kot producent recimo že sodeloval pri odličnem, pretresljivem dokumentarcu o izumiranju gorskih goril poimenovanem po nacionalnem parku Virunga.

O prevari nemškega avtomobilskega giganta pa smo v zadnjih tednih večkrat pisali v Mladini. »Brezno zavajanja porabnikov v globine ni potegnilo le Volkswagna, temveč škodi nemškemu mednarodnemu ugledu. Bistvo nemškega gospodarstva je tehnični napredek, inženirji so junaki, poleg tega slovi kot stanovitno, pošteno in resno. Je čisto nasprotje finančnikom, ki predvsem v ZDA in Veliki Britaniji obvladujejo gospodarstvo, kobilicam, ki so skoraj ves svet pognale v propad. Takšen sloves ima anglosaško gospodarstvo v Nemčiji.«

V Sloveniji bo po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije vpoklicanih okoli 35 tisoč vozil. O tem, da Volkswagnova afera z dizelskimi motorji ni zgolj poslovni škandal, temveč sindrom sodobnega korporativnega sveta, pa je pisal dr. Bogomir Kovač.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.