IZAK KOŠIR

 |  Politika

Ustavno sodišče dovolilo referendum o družinskem zakoniku 

Aleš Primc

Aleš Primc
© Uroš Abram

Ustavno sodišče (US) je dovolilo referendum o noveli zakona o družinskem zakoniku. Neuradne informacije o tem so krožile že več tednov. Referendum pa je v Polhovem Gradcu nedavno napovedal tudi vodja opozicije Janez Janša. Ta je v govoru povedal, da nas okrog božiča verjetno čaka referendumsko odločanje o družinskem zakoniku. Dodal je, da ne bo šlo zgolj za nekaj besed v zakonu, temveč za odgovor na vprašanje, ali smo v teh 25 letih življenja v samostojni Sloveniji dovolj izkoristili za to, da se normalnost vrne v naš javni prostori in v naše domove. V okviru noivce o odločitvi US je imela pred Državnim zborom podpornica referenduma Koalicija Za otroke gre tudi tiskovno konferenco.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo v sestavi: predsednik mag. Miroslav Mozetič ter sodnice in sodniki dr. Mitja Deisinger, dr. Dunja Jadek Pensa, mag. Marta Klampfer, dr. Etelka Korpič – Horvat, dr. Ernest Petrič, Jasna Pogačar, dr. Jadranka Sovdat in Jan Zobec. Odločbo je sprejelo s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovale sodnice Jadek Pensa, Korpič – Horvat, Pogačar in Sovdat. Pritrdilna ločena mnenja so dali sodnica Klampfer in sodniki Mozetič, Petrič in Zobec. Odklonilna ločena mnenja so dale sodnice Jadek Pensa, Korpič – Horvat, Pogačar in Sovdat. 

Ustavno sodišče ni ugotovilo protiustavnosti veljavne opredelitve zakonske zveze in pogojev za njeno sklenitev. Ustavno sodišče je na podlagi navedenega presodilo, da ZZZDR-D, katerega predmet urejanja je opredelitev zakonske zveze, ni zakon, pri katerem bi šlo za pravni položaj iz četrte alineje drugega odstavka 90. člena Ustave. Zato je izpodbijani sklep Državnega zbora, s katerim je ta zavrnil razpis zakonodajnega referenduma, razveljavilo. 

Tiskovno poročilo Ustavnega sodišča si lahko v celoti preberete v obliki pdf-datoteke na tej povezavi

Kaj so v svojih izjavah zapisali ustavni sodniki in sodnice, ki so glasovali proti referendumu, si lahko preberete tu

Stranka SDS je govor Janeza Janše, kjer je medavno (že pred uradno odločitvijo US) napovedal referendum, v celoti objavila na svoji uradni spletni strani. V zadnjem, sklepnem delu pa Janšo med drugim skrbi, da se bo iz Družinskega zakonika izbrisal spol: "Da se gre po neki poti nekega revolucionarnega preurejanja družbe proti vsem, ne bom rekel vsemogočnim, ampak naravnim načelom. Tam nekje okrog božiča nas verjetno čaka referendumsko odločanje o tem vprašanju in takrat se bo slovenski narod vrednostno stehtal. To bo mnogo več kot tistih nekaj besed v zakonu, šlo bo za odgovor na vprašanje, ali smo v teh 25 letih življenja v samostojni Sloveniji dovolj izkoristili za to, da se normalnost vrne v naš javni prostori in v naše domove. Prepričan sem, da je ta pot nepovratna, da je včasih počasna in zahteva žrtve in mnogo naporov, ampak z našim skupnim trudom lahko gre v pravo smer."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.