Izak Košir, STA

 |  Politika

KPK nad dodatek za stalno pripravljenost 

Dušan Mramor, finančni minister RS, ki je kot dekan ekonomske fakultete odobril izplačevanje dodatka.

Dušan Mramor, finančni minister RS, ki je kot dekan ekonomske fakultete odobril izplačevanje dodatka.
© Borut Peterlin

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zvezi z izplačevanjem dodatkov za stalno pripravljenost vodi postopek v luči kršitev institutov zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Komisija hkrati poziva vlado, naj se opredeli do problematike zaposlenih na nekaterih fakultetah, ki so hkrati vladni funkcionarji. KPK opozarja, da postopek v zvezi z izplačevanjem dodatov za stalno pripravljenost še ni zaključen, zato se komisija do morebitnih kršitev zakona še ne bo opredelila. So pa v komisiji ob tem spomnili, da je vlada 10. decembra lani obravnavala in sprejela vsebino etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi in na ministrstvih. 

Kodeks velja za vladne funkcionarje, ki so predsednik vlade, ministri in državni sekretarji. Njegov namen je posvetiti večjo pozornost skladnosti ravnanj in vedenj funkcionarjev, povečati občutljivost za skladnost lastnih ravnanj ter ravnanj ostalih vladnih funkcionarjev in dati večji poudarek primernemu ravnanju v moralno-etičnih dilemah, so navedli na KPK.

Obenem so opozorili, da se upoštevanje visokih etičnih načel od funkcionarjev pričakuje ne zgolj neposredno pri izvrševanju njihove funkcije, temveč v vseh njihovih ravnanjih v času opravljanja funkcije in tudi pred tem.

Iz izjave o integriteti, ki jo podpišejo vsi vladni funkcionarji, pa izhaja, da se posameznik z njenim podpisom zavezuje, da bo ob morebitni ugotovljeni kršitvi standardov kodeksa ravnal "v skladu s sprejeto odločitvijo vlade o potrebnem ravnanju".

Etični kodeks in omenjena izjava od vlade po mnenju komisije terjata najmanj uradno opredelitev vlade do problematike in do kršitev, ki jih je ugotovil pristojni inšpektorat pri izplačevanju dodatka za pripravljenost zaposlenim na nekaterih fakultetah Univerze v Ljubljani, ki so hkrati vladni funkcionarji.

Komisija zato pričakuje, da se bo vlada na svoji prihodnji seji do ugotovljenih kršitev opredelila v luči standardov nedavno sprejetega kodeksa, sprejela ukrepe in o vsem tem obvestila javnost.

V zadnjem času se sicer že vrstijo pozivi k odstopu zaradi izplačil dodatka za stalno pripravljenost, ki so ga po ugotovitvah inšpektorata izplačevale nekatere fakultete. K odstopu sta bila pozvana tudi finančni minister Dušan Mramor, ki je kot dekan ekonomske fakultete odobril izplačevanje dodatka, in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Prvi je včeraj popoldan predsedniku vlade Miru Cerarju ponudil svoj odstop, a ga ta ni sprejel. Pri tem je Cerar na tiskovni konferenci poudaril, da tudi sam obžaluje, da se vprašanje zakonitosti izplačevanja dodatka na višji ravni ni rešilo že v letu 2008, ko so ga fakultete začele izplačevati. Po mnenju premierja tudi ni nepomembno, da je do razkritja o izplačevanju dodatkov prišlo pod vlado, ki jo vodi njegova stranka SMC.

O omenjeni problematiki v aktualni številki Mladine piše Klemen Košak, ki je zapisal, da težava ni dodatek za stalno pripravljenost profesorjev, temveč njihovo prepričanje, da si zaslužijo več kot drugi. Prispevek z naslovom Dodatek za VIP si lahko preberete na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.