Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Otoški poslovneži svarijo, da bi bile v primeru brexita ogrožene službe

© Profimedia

Skoraj 200 vodij največjih britanskih podjetij je pred dnevi predstavilo vsebino javnega pisma, v katerem javnost pozivajo, naj se na junijskem referendumu o t. i. brexitu odločijo za EU, saj naj bi bile v nasprotnem primeru ogrožene službe. »Po uspešnih premierjevih pogajanjih verjamemo, da je za Veliko Britanijo bolje, da ostane v Evropski uniji,« so poudarili in dodali, da si je premier David Cameron v pogajanjih minuli teden zagotovil »pomembne zaveze« za izboljšanje konkurenčnosti v EU. »Verjamemo, da bi odhod iz EU odvračal naložbe, ogrozil službe in gospodarstvo na sploh,« so zapisali vodje podjetij, ki zaposlujejo okoli 1,2 milijona ljudi, med njimi pa so imena, kot sta recimo šef ekipe F1 McLaren Ron Dennis in prvi mož BP Bob Dudley.

»Velika Britanija bo močnejša, varnejša in na boljšem, če bo ostala članica EU,« so zaokrožili pismo, ki ga je objavil časnik The Times. Pismo, na katerem so tudi podpisi vodij 36 podjetij iz borznega indeks FTSE 100, je dobrodošla podpora Cameronu, ki ga je v nedeljo pretresla odločitev karizmatičnega župana Londona Borisa Johnsona, da podpre brexit oziroma otoški ne EU.

A tudi s podporo omenjenih poslovnežev Cameronu pot ni postlana z rožicami, saj kritiki že opozarjajo, da pisma ni podpisala vrsta velikih zaposlovalcev, kot so Tesco, Barclays in Sainsburys, ter premierja obtožujejo, da je poslovneže »prisilil« v podporo svoji poziciji.

»V resnici bodo, kljub ustrahovanju premierja, ki nima pravih poslovnih izkušenj, nadaljnji uspeh britanskih podjetij pri naložbah in rasti določali drugi normalni poslovni dejavniki,« je že poudaril soustanovitelj skupine Leave.EU Richard Tice. »Brexit bo zmanjšal nepotrebna regulatorna bremena in stroške za podjetja, ki se jih bo lahko uporabilo za naložbe ter več, in ne manj služb,« je dodal po pisanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kljub Cameronovemu dogovoru z drugimi voditelji EU so se možnosti za odhod Otoka iz unije na stavnicah le malo znižale, britanski funt pa je pred dnevi padel tudi najnižje od leta 2009. Boju za obstanek Velike Britanije v EU pa se je med drugim pridružila tudi bonitetna agencija Moody's, ki je Otoku zagrozila z negativnimi obeti za oceno AA1 v primeru referendumskega ne EU.

O referendum o izstopu VB iz EU, ki bo 23. junija, in argumentih obeh strani je pisal Igor Mekina. Za dodaten vpogled v dogajanje ter strokovna mnenja in komentarje ekonomistov in politikov pa si lahko preberete tudi Guardianov pregledni prispevek dogajanja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.