Janša se izgovarja, da je bil tvit provokacija, ki naj bi načela razpravo o delu novinark in novinarjev

Tvit, ki ga je Janez Janša objavil 21. marca ob 11.43.

Tvit, ki ga je Janez Janša objavil 21. marca ob 11.43.
© Twitter

Odbor DZ za kulturo je na nujni seji v petek, 1. aprila, po več kot osmih urah razprave s sprejetimi sklepi obsodil verbalne napade kot obliko političnega pritiska na novinarje in jih ocenil kot nedopustne za demokratični politični sistem. Sejo je zahtevala koalicija, povod zanjo pa je bil zapis predsednika SDS Janeza Janše na Twitterju o delu novinarke Eugenije Carl in urednice TVS Mojce Šetinc Pašek. V SDS tvitanje Janše opravičujejo s tem, da mora demokratična in strpna družba svojim državljanom dopustiti svobodno izražanje in zagovarjanje raznolikih stališč, tudi kritičnih, navkljub temu, da se komu zdijo neprimerni. Zapis Janše je naletel na številne obsodbe v koalicijskih strankah, domačih in tujih novinarskih organizacijah in RTVS. Na seji so obsodili izvajanje kakršnegakoli političnega pritiska na delovanje novinarjev in medijev. Poudarjen je bil pomen objektivnega in nepristranskega novinarskega poročanja.

Odbor je izglasoval sklep, s katerim je pozval javne funkcionarje, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki predstavljajo nespoštljivo komunikacijo in nedopusten pritisk na svobodo novinarskega dela. Z enim od sprejetih sklepov pa je odbor predsedniku DZ Milanu Brglezu predlagal, naj ob prenovi poslovnika DZ vanj vključi etični kodeks poslancev, ki bi zavračal verbalno nasilje ter druge oblike žaljivega javnega nastopanja poslancev. Poslanci SDS niso glasovali.

Janja Sluga (SMC) je koalicijsko zahtevo za sklic seje utemeljila s potrebo po zavrnitvi verbalnega nasilja, ki si ga je po njenih besedah dovolil prvak opozicije. Janšev tvit je označila za »zavrženo in primitivno dejanje«.

Novinarki sta v pismu predsedniku odbora pozvali poslance, naj razprave o novinarski svobodi ne omejijo zgolj na njun primer. Proti Janši pa sta napovedali vložitev odškodninske in zasebne kazenske tožbe zaradi razžalitve in posega v čast in dobro ime. Svojo odsotnost sta utemeljili s tem, da ne vidita svoje vloge v političnem prepiru med koalicijo in opozicijo.

Janez Janša je v odgovoru na zapis novinark, ki nista bili prisotni na seji, in uvod Janje Sluga, v ciničnem slogu dejal, da »če danes ne bi bil 1. april, bi se človek zjokal nad tem, kar je bilo prebrano«. Ob tem je opozoril, da ima pri sebi številne medijske prispevke obeh novinark Televizije Slovenija, o katerih je govora na odboru, v vsakem od njih pa je po njegovih besedah izrečena kakšna laž, ki ni bila nikoli deležna obsodbe novinarskega društva.

»Hvala koaliciji, da lahko razpravljamo o enem od ključnih problemov slovenskih davkoplačevalcev, to je o medijski prostituciji,« je dejal Janša. Cilj provokacije, kot je Janez Janša označil svoj tvit, naj bi bila prav sprožitev te razprave. Dodal je, da dobro razume prizadetost koalicije zaradi tvita, saj je prav zaradi medijske prostitucije tudi zmagala na zadnjih volitvah.

Iz vrst Združene levice je sicer prišlo opozorilo, da zgolj razprava na odboru za kulturo ne bo dovolj. Diskurz sovražnega govora in pritiske na novinarje je namreč po mnenju poslanke Violete Tomić treba javno obsoditi in zagotoviti ustrezno sankcioniranje storilcev. Razlog za posebno zaskrbljenost vidi v tem, da širijo sovražnost in vršijo pritisk tudi poslanci in posamezniki na najvišjih državnih funkcijah.

Zapis je sicer obsodila tudi platforma za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki deluje v okviru Sveta Evrope. S prvo oziroma najvišjo stopnjo pritiska na omenjeni spletni platformi označijo najhujše in najbolj škodljive napade na medijsko svobodo. To tudi ni bil edini zapis Janeza Janše na Twitterju o t. i. medijski prostituciji. Preberete si jih lahko na tej povezavi.

Posnetek nujne seje Odbora DZ za kulturo si lahko ogledate tukaj. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.