MLADINA

5. 7. 2013  |  Novice

Nič ni odločeno, dokler ni vse odločeno

Evropski poslanci so potrdili politični dogovor o novem večletnem proračunu EU, ki bo osnova za izvajanje evropskih politik in za delitev evropskih sredstev v obdobju od leta 2014 do 2020. A to še ni končna odločitev. To nameravajo sprejeti v jeseni, ko bo tudi jasno, ali so države članice izpolnile vse pogoje, ki jih je parlament postavil za soglasje k proračunu.

Evropski parlament že vse od začetka ni bil zadovoljen z obsegom proračuna, a ker na krovno številko ni mogel vplivati, saj se je vrh o njej s težavo dogovoril na maratonskih pogajanjih v drugem poskusu, je v pogajanjih zahteval predvsem več prožnosti - možnost prerazporejanja sredstev med politikami in pretok denarja med letnimi proračuni. V parlamentu poudarjajo, da so svoje cilje dosegli, a kljub temu ni še nič odločeno, dokler ni vse odločeno.

Končno zeleno luč večletnemu proračunu naj bi poslanci prižgali zgodaj jeseni, ko bosta pripravljena uredba o večletnem proračunu in pa medinstitucionalni proračunski dogovor. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."