MLADINA

6. 7. 2013  |  Novice

Prvič so na seznamu onesnaževalcev tudi zdravila

© Denis Sarkić

Dvanajst novih kemikalij je dodal Evropski parlament v dogovoru z državami članicami na seznam snovi, ki so nevarne za onesnaženje površinskih voda. Prvič so na seznam za opazovanje dodali tudi tri zdravila. Dve zdravili sta hormonski, eno pa je protibolečinsko.

Evropski poslanci pozivajo Evropsko komisijo, naj razvije strateški pristop k tveganjem, ki jih za vodno okolje predstavljajo zdravila. Na seznamu je zdaj 33 snovi, ki onesnažujejo vode.

Od leta 2000 je okvirna direktiva o vodah podlaga za določitev strategij za boj proti onesnaževanju, vključno z ukrepi za postopno zmanjšanje ali postopno odpravo izpustov kemikalij. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."