MLADINA

7. 7. 2013  |  Novice

Strožje kazni za spletne kriminalce

Nova pravila, ki so jih sprejeli evropski poslanci, prinašajo strožje kazni za spletne kriminalce v Evropski uniji. Predlog direktive, ki je neuradno že usklajen z državami članicami, predvideva, da se bodo morale države članice v primeru spletnega napada na prošnjo za nujno pomoč odzvati v osmih urah. Ko bo direktiva sprejeta, bodo države članice morale v svoji zakonodaji določiti vsaj dve leti zapora kot najnižjo zgornjo kazen za nezakonit dostop ali poseg v informacijske sisteme, nezakonito prestrezanje ali poseganje v podatke, ali za namerno proizvodnjo in prodajo orodij za izvrševanje takšnih kaznivih dejanj. »Manjši prekrški« niso predmet direktive, države pa same opredelijo, kaj spada v to kategorijo. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."