MLADINA

16. 7. 2013  |  Novice

Strožji varnostni standardi za kozmetične izdelke

Kozmetični izdelki, ki so na prodaj v trgovinah, morajo, odkar je stopila v veljavo nova uredba o kozmetiki, ne glede na to, ali so izdelani v EU ali uvoženi od drugod, izpolnjevati strožje varnostne standarde in točnejše informacije za potrošnike. Na prodaj smejo biti samo kozmetični izdelki, za katere je v EU določena »odgovorna« pravna ali fizična oseba.

Nova uredba o kozmetiki natančno in jasno določa, kdo je odgovorna oseba in kakšne so njene dolžnosti, pojasnjujejo na Evropski komisiji. Odgovorna oseba mora voditi dokumentacijo o izdelku, vključno z oceno varnosti izdelka, jo sproti posodabljati in jo po potrebi dati na razpolago nacionalnim organom tržne inšpekcije. Odgovorna oseba je dolžna o vseh hujših neželenih učinkih kozmetičnega izdelka obvestiti pristojne nacionalne organe.

Proizvajalci morajo zdaj izdelek priglasili samo enkrat, in sicer na portalu za obveščanje o kozmetičnih izdelkih (CPNP). Tako lahko sedaj pristojni inšpekcijski organi na enem mestu najdejo informacije o vseh kozmetičnih izdelkih, ki so na voljo na trgu EU, pojasnjujejo na Evropski komisiji.

Uporaba barvil, konzervansov in UV-filtrov, tudi iz nanomaterialov, mora biti v skladu z določbami uredbe izrecno dovoljena. Proizvajalci, ki želijo svoj izdelek označiti s trditvijo, na primer »učinkuje 48 ur« na dezodorantu, morajo upoštevati šest skupnih kriterijev, ki so skladnost z zakonodajo, resničnost, dokazno gradivo, odkritost, poštenost, odločanje potrošnikov na podlagi informacij. Nacionalni pristojni organi pa bodo te kriterije uporabljali za preverjanje trditev na kozmetičnih izdelkih.

Med kozmetične izdelke ne štejemo samo ličil, parfumov in vodic po britju, temveč tudi izdelke, ki so bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje prebivalcev, denimo kreme za sončenje, zobno kremo in izdelke za čiščenje in umivanje. Nova uredba o kozmetičnih izdelkih je bila sicer sprejeta leta 2009, vendar je začela veljati 11. julija letos. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."