MLADINA

18. 7. 2013  |  Novice

Tožilec EU naj bi preganjal goljufe z evropskimi sredstvi

© Borut Peterlin

»Storilci kaznivih dejanj, ki si z izkoriščanjem pravnih vrzeli prilaščajo davkoplačevalski denar, ne bi smeli ostati nekaznovani samo zato, ker nimamo ustreznih instrumentov, da bi jih privedli pred sodišče. Čas je, da si priznamo naslednje: če sama EU ne bo zaščitila svojega skupnega proračuna, tega zanjo ne bo storil nihče.,« je ob predstavitvi predloga za ustanovitev urada evropskega javnega tožilca dejala podpredsednica Evropske komisije, pristojna za pravosodje.

Urad bo, če bo ustanovljen, pristojen izključno za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, ki škodujejo proračunu EU. Po potrebi bo na sodiščih držav članic vlagal obtožnice. Kot neodvisna institucija bo predmet demokratičnega nadzora. Komisija hkrati z ustanovitvijo urada evropskega javnega tožilca predlaga reformo urada EU za evropsko pravosodno sodelovanje (Eurojust).

Predlog uredbe morajo zdaj v Svetu EU soglasno sprejeti države članice, še prej pa ga mora odobriti Evropski parlament. Če v Svetu ne bo mogoče doseči soglasja, je v Pogodbah določeno, da se lahko skupina najmanj devetih držav članic odloči za okrepljeno sodelovanje. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."