MLADINA

19. 7. 2013  |  Novice

Proizvodnja biogoriv vpliva na cene hrane

Corinne Lepage

© Arhiv Evropskega parlamenta

Biogoriva so red nekaj leti veljala za nov vir energije, ki bo nadomestil fosilna goriva in s tem pripomogel k zmanjšanju izpustov CO2. Njihovi zagovorniki so zagotavljali, da rast proizvodnje biogoriv ne bo vplivala na dvig cen hrane. Zdaj študije kažejo, da proizvodnja biogoriv vpliva na cene hrane, kajti več kot je na kmetijskih površinah zasajenih poljščin, ki so surovina za proizvodnjo biogoriv, manj njiv je na voljo za proizvodnjo hrane.

Evropska komisija je lani predlagala omejitev količine biogoriv, proizvedenih iz poljščin, ki se uporabljajo tudi kot hrana. Prva generacija biogoriv, proizvedenih iz oljčne repice in palmovega olja, je povišala cene hrane v državah v razvoju, pri čemer je prišlo tudi do izsekavanja gozdov, pojasnjuje evropska poslanka Corinne Lepage, ki je poročevalka o zakonodaji o gorivih in obnovljivih virih energije.

Omejitev proizvodnje biogoriv prve generacije je potrebna, ampak ne kar na počez, pravi. »Predlagam, da izpuste, ki nastajajo ob proizvodnji biogoriv, vključimo v izračune o tem, koliko biogoriva prispevajo k zmanjšanju izpustov. S tem bi spodbudili proizvodnjo biogoriv, kot je etanol, ki imajo pozitiven učinek na podnebje,« meni poslanka Lepage.

Visoke subvencije sektorju biogoriv je v času varčevanja težko upravičiti, vendar pa bi morala imeti industrija dovolj časa, da se prilagodi proizvodnji naprednejših biogoriv iz odpadne živalske hrane ali odpadkov, predlaga Corinne Lepage. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."