MLADINA

25. 7. 2013  |  Novice

Igrače brez rakotvornih snovi

© Arhiv Mladine

V skladu z novimi pravili iz evropske direktive o varnosti igrač, ki so pravkar začela veljati, igrače, ki so na prodaj v EU, ne smejo več vsebovati snovi, ki so rakotvorne, povzročajo mutacije in povzročajo zmanjšanje plodnosti. Na seznamu prepovedanih snovi je še 55 snovi, ki povzročajo alergije. Za 11 potencialno alergenih snovi pa nova pravila zahtevajo navedbo na etiketi. Ostrejše omejitve po novem veljajo za težke kovine v igračah, kot sta svinec in barij. Direktiva o varnosti igrač sicer velja že od 20. julija 2009, države članice so jo morale prenesti v svoj pravni red do 20. januarja 2011, nova pravila so morale začeti uporabljati z 20. julijem 2011 z izjemo pravil, ki se nanašajo na kemikalije in so pravkar stopila v veljavo. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."