MLADINA

30. 7. 2013  |  Novice

Nov sistem bi bil predrag

© Arhiv Evropske komisije

Nov sistem »pametne meje«, s katerim bi Evropska komisija nadomestila sedanji sistem za nadzor vstopov in izstopov na zunanjih mejah schengenskega območja ne opravičuje stroškov za njegovo uvedbo in posege v zasebnost opozarja evropski nadzornik za varstvo podatkov.

»Izboljšanje nadzora meja je legitimen ukrep. A to bi bilo bolje narediti potem, ko bo sprejeta jasna politika EU za ljudi, ki ostanejo v državi dalj časa, kot je dovoljeno. Dokler te politike ni, je vzpostavitev še ene baze podatkov za hranjene ogromnih količin osebnih podatkov pretiran odgovor za problem, ki bi ga bilo mogoče rešiti s pomočjo pravkar vzpostavljenih sistemov. Iz praktičnih in ekonomskih razlogov bi to možnost veljalo preučiti,« pravi Peter Hustinx, evropski nadzornik za varstvo podatkov. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."