MLADINA

3. 8. 2013  |  Novice

Evropski uradniki bodo morali delati do 66. leta starosti

© Arhiv Mladine

V skladu z uredbo, ki so jo na podlagi dogovora z državami članicami v okviru Sveta EU, na julijskem zasedanju potrdili poslanci Evropskega parlamenta, se bo upokojitvena starost za uradnike, ki so že zaposleni v evropskih institucijah, povečala s 63 na 65 let, za na novo zaposlene pa na 66 let. Kdor želi, bo lahko delal tudi do 70. leta starosti, če se bo delodajalec s tem strinjal. Nova uredba bo začela veljati v letu 2014.

Nova uredba vsebuje tudi krizno klavzulo, na podlagi katere bo v času negativnih makroekonomskih kazalnikov avtomatsko ukinjena uskladitev plač in pokojnin za evropske uradnike. Za leti 2013 in 2014 ne bo uskladitve plač in pokojnin, kljub povečanju minimalnega števila delovnih ur, evropski uradniki ne bodo dobili višjih plač. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."