MLADINA

8. 8. 2013  |  Novice

Cariniki so zadržali za 40 milijonov evrov izdelkov

Carinske službe EU so v letu 2012 zaradi suma kršitve pravic intelektualne lastnine zadržale skoraj 40 milijonov evrov izdelkov, od tega so slovenski organi zadržali 870.000 izdelkov. Skupna vrednost zaseženih izdelkov je znašala skoraj milijardo evrov, kar je sicer manj od 1,2 milijarde v letu 2011, so danes sporočili iz Bruslja.

Največji delež prestreženih izdelkov so predstavljale cigarete (31 odstotkov), naslednja raznovrstnih izdelkov (to so predvsem steklenice, svetilke, lepila, baterije, pralni prašek) je bilo med zaseženimi predmeti 12 odstotkov, embalažnih materialov pa 10 odstotkov. Tudi lani je bila glavna država porekla ponarejenega blaga Kitajska - kar 64 odstotkov zaseženih izdelkov je izviralo iz te države. Iz drugih držav pa so izvirali predvsem izdelki specifičnih kategorij. To so živilski izdelki iz Maroka, CD- in DVD-plošče in nekateri tobačni izdelki (predvsem elektronske cigarete in tekoča polnila zanje) iz Hongkonga ter embalažni materiali iz Bolgarije. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."