MLADINA

20. 8. 2013  |  Novice

Ni še čas za razglasitev zmage nad krizo

Več kazalnikov v zadnjem času nakazuje, da se recesija v območju evra bliža koncu. Guntram B. Wolff, direktor bruseljskega inštituta Bruegel, piše, da to nikakor ne pomeni, da se bliža konec krize. Gospodarska rast v območju evra je še zmeraj šibka, četudi bo prihodnje leto dosegla 1,2 odstotka, kakor napoveduje Evropska komisija, bo dovolj za izhod iz recesije, še zmeraj pa bo prešibka za bistveno povečanje zaposlovanja. Zadnje vrednosti kazalnikov za območje evra so res spodbudne, a za to, da bo gospodarstvo spet trajnostno zdravo, bo treba narediti še pomembne korake. Ti vključujejo obsežne strukturne reforme v južnih članicah in tudi v Nemčiji, temeljito očiščenje bilanc bank in vzpostavitev bančne unije. Brez teh ukrepov bo stopnja brezposelnosti še dolgo ostala visoka, opozarja Wolff. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."