MLADINA

23. 8. 2013  |  Novice

Hrvaška se namerava ukloniti zahtevi EU

© Arhiv Evropske komisije

Danes, v petek, 23. avgusta, se izteče rok, do katerega mora Hrvaška pojasniti Evropski komisiji, kako bo umaknila sporne omejitve pri izročanju svojih državljanov. Hrvaški sabor je zadnji delovni dan pred vstopom države v EU omejil izročitev svojih državljanov na zgolj tiste, ki so kazniva dejanja storili po 7. avgustu 2002, ko je Hrvaška sprejela zakon o sodelovanju s članicami EU v kazenskih postopkih. Zaradi teh omejitev je prišlo do spora z Brusljem.

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je Hrvaški zagrozila z ukrepi po 38. členu pristopne pogodbe. Te je mogoče uveljaviti, če Hrvaška ne izpolnjuje obveznosti, ki jih je sprejela v pogajanjih z EU. Komisarka je omenila tudi sankcije, med katerimi naj bi bila najbolj boleča blokada evropskih sredstev za financiranje projektov na Hrvaškem.

»Odgovor Bruslju še ni napisan, sicer pa bo Hrvaška delovala v okviru evropskih standardov,« je v pogovoru za Hrvaško televizijo (HTV) izjavila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Je pa tudi priznala, da do roka, ko Bruselj pričakuje odgovor, celotne naloge še ne bodo opravili. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."