MLADINA

29. 8. 2013  |  Novice

Pritisk biotehnoloških nadnacionalk na Bruselj

Švicarski fitofarmacevtski velikan Syngenta ter nemški farmacevtski in kemični koncern Bayer sta ločeno vložila tožbo proti Evropski komisiji, ker je prepovedala uporabo nekaterih njihovih insekticidov. V Bruslju so prepričani, da zaradi njih umirajo čebele, medtem ko Syngenta in Bayer to zanikata.

Evropska komisija je maja sporočila, da začasno prepoveduje uporabo insekticida thiamethoxam, ki ga proizvaja Syngenta, prodaja pa se tudi pod imenom Cruiser. Hkrati je prepovedala uporabo dveh pesticidov, ki jih proizvaja Bayer, prejšnji mesec pa je prepoved razširila še na štiri pesticide, ki jih proizvaja nemški kemijski koncern BASF.

Syngenta in BASF razvijata tudi gensko spremenjene organizme. Zaradi teh organizmov je pred leti Evropski komisiji zagrozil s pravnimi ukrepi zagrozil BASF. Te grožnje mu ni bilo treba uresničiti, saj je Komisija njegov gensko spremenjeni krompir amflora dovolila gojiti. Tožbi družb Syngenta in BASF, pa vprašljiva napoved ameriške biotehnološke družbe Monsanto, da v EU ne bo več prosila za dovoljenje za gojenje svojih gensko spremenjenih organizmov, kažejo na vse večji pritisk teh družb na Evropsko komisijo v Bruslju. Tudi zaradi tega bo pomembno, kdo bo prihodnje leto po evropskih volitvah zasedel stolčke predsednika Evropske komisije in evropskih komisarjev, zlasti tistega, ki bo pristojen za gensko spremenjene organizme. On je namreč tisti, ki lahko vloge drži v predalu, kar je v mandatu od leta 2004 do 2009 počel Grk Stavros Dimas. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."