MLADINA

3. 9. 2013  |  Novice

Evropske projektne obveznice postajajo realnost

Eden od ukrepov EU za spodbujanje gospodarske rasti v EU in območju evra so projektne obveznice kot pomoč pri financiranju velikih infrastrukturnih projektov. Prvi projekt, ki bo financiran s temi obveznicami, bo Castor, podzemno skladišče za plin v Španiji. Investitor bo izdal za 1,4 milijarde evrov evropskih projektnih obveznic. Financiranje z evropskimi projektnimi obveznicami bo potekalo tako, da bo investitor infrastrukture izdal obveznice, Evropska investicijska banka (EIB) pa bo dala jamstva in kredite, da bi tako zmanjšala tveganje, da kupci obveznic denarja ne bodo dobili nazaj. Uprava EIB je do sedaj sicer že odobrila devet projektov, ki jih bo mogoče financirati z evropskimi projektnimi obveznicami. To so avtoceste v Belgiji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Slovaškem, podzemni skladišči za plin v Španiji in Italiji, pa daljnovodne povezave iz Nemčije in Velike Britanije do vetrnih polj na morju. Evropske projektne obveznice niso isto kot evrske obveznice, na podlagi katerih bi za dolgove držav z evrom jamčile vse države z evrom. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."