MLADINA

8. 9. 2013  |  Novice

Najnižja cena naj ne bo več glavni kriterij

Na področju javnega naročanja v EU po uveljavitvi treh novih direktiv, ki jih je potrdil odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov v Evropskem parlamentu, ključni kriterij pri izbiri najugodnejšega ponudnika ne bo več najnižja cena, ampak tudi ukrepi za varovanje okolja, ugodnosti za družbo in inovativne ideje, ki jih bo ponudil ponudnik. Na razpisu za dobavo hrane vrtcu ali bolnišnici bo recimo pomembno, da bo izbrani ponudnik zaposloval tudi invalide.

Nove direktive bodo vključevale tudi jasnejša pravila za izločanje ponudb z »nenavadno ugodno ceno« in za oddajanje del podizvajalcem, kjer sedaj pogosto prihaja do kršitev delovnopravne zakonodaje in kolektivnih pogodb. Vključene so tudi določbe za spodbujanje ponudnikov, da bodo predlagali inovativne rešitve, pojasnjujejo v Evropskem parlamentu. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."