MLADINA

10. 9. 2013  |  Novice

Zaradi nesoglasij z ECB je parlament preložil glasovanje o bančni uniji

Evropski parlament, ki v tem tednu zaseda v Strasbourgu, se je odločil preložiti glasovanje o bančni uniji z danes na četrtek, ker z Evropsko centralno banko (ECB) ne more najti soglasja glede njene vloge pri nadzoru bank v državah z evrom. Parlament se je odločil, da je bolj pomembno zagotoviti ustrezno demokratično kontrolo kot čas, kdaj bo zakonodaja sprejeta.

Do nesoglasij z ECB je prišlo pri vprašanju, kako podrobno bo ECB dolžna poročati evropskemu parlamentu o nadzoru bank. Po poročanju agencij si želijo poslanci zagotoviti vpogled v zapisnike sej nadzornega organa ECB, ki bo pristojen za nadzor bank. ECB to zahtevo zavrača z argumentom, da bi bilo v tem primeru preveliko tveganje, da bi informacije o problemih posameznih bank prišle v javnost. Po njenem mnenju bi bilo dovolj, da bi poslanci dobili na vpogled povzetke zapisnike, kar pa ti zavračajo.

ECB bo leto dni po uvedbi bančne unije začela nadzirati 130 bank v državah, ki imajo evro. Med njimi naj bi bile tudi največje slovenske banke NLB, NKBM in Abanka. Nov organ ECB za nadzor bank bo imel približno 1000 zaposlenih, od tega 700 nadzornikov. Če do četrtka med Evropskim parlamentom in ECB ne bo dogovora, bo ogrožen časovni načrt za uvedbo evropske bančne unije in s tem za vzpostavitev evropskega nadzora nad bankami. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."