MLADINA

11. 9. 2013  |  Novice

Evropski parlament odobril pomoč Sloveniji po poplavah

© Borut Krajnc

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino odobril 14 milijonov evrov pomoči Sloveniji iz evropskega solidarnostnega sklada za soočanje s posledicami lanskih poplav. Postopka s tem sicer še ni konec, pomoč morajo potrditi tudi članice EU.

Pomoč Sloveniji je del širšega svežnja, ki vključuje tudi Avstrijo in Hrvaško. Komisija je konec aprila odobrila 14,6 milijona evrov pomoči. Za Slovenijo, ki so jo poplave najbolj prizadele, 14,08 milijona evrov, za Hrvaško 286.587 evrov in za Avstrijo 240.000 evrov.

Po odobritvi komisije in parlamenta morajo pomoč potrditi še članice unije. Denar je običajno izplačan najhitreje v devetih mesecih po katastrofi.

Slovenija je doslej iz evropskega solidarnostnega sklada prejela 15,7 milijona evrov - okoli 8,25 milijona evrov za financiranje izrednih ukrepov po močnem deževju septembra 2007, okoli 7,46 milijona evrov pa za odpravo posledic močnega deževja in poplav septembra 2010. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."