MLADINA

12. 9. 2013  |  Novice

Shema Jamstvo za mlade ne bo dovolj

© Arhiv Evropskega parlamenta

Shema Jamstvo za mlade ne bo dovolj za zmanjšanje brezposelnosti mladih, sprejeti je treba še druge ukrepe, ki jim bodo olajšali pot do zaposlitve in usposabljanja, so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu opozorili poslanci Evropskega parlamenta. Shema Jamstvo za mlade naj bi vsem, mlajšim od 25 let zagotovila, da jim bodo morale države članice v štirih mesecih, potem ko postanejo brezposelni ali končajo izobraževanje, zagotoviti zaposlitev, pripravništvo, usposabljanje ali nadaljnje izobraževanje.

Evropski poslanci menijo, da bi najvišjo starost mladih, za katere bi ta shema veljala, morali povišati s 25 na 30 let. Izpostavili so tudi, da bi nacionalne izobraževalne sisteme morali prilagoditi potrebam delodajalcev in delodajalci bi morali pri iskalcih zaposlitve v večji meri upoštevati izkušnje, znanje in sposobnosti, pridobljene zunaj uradnega izobraževanja, kot so praksa, prostovoljno delo in podobno.

Da bi preprečili zlorabe praktikantov s strani delodajalcev, bi morali uvesti standarde za plačilo, delovne pogoje, pa tudi zdravje in varnost na delovnem mestu. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."