MLADINA

13. 9. 2013  |  Novice

Bodo državljani Zahodnega Balkana spet potrebovali vizume?

Evropski parlament je potrdil mehanizem, ki državam članicam EU omogoča ponovno začasno uvedbo vizumov za državljane tretjih držav. Avstrija, Belgija, Francija, Luksemburg, Nemčija in Nizozemska so pred letom dni poslale Evropski komisiji pismo, v katerem so izrazile skrb zaradi vse večjega števila prosilcev za azil iz držav Zahodnega Balkana.

V Parlamentu pojasnjujejo, da bo vizume mogoče začasno uvesti le v primeru občutnih in nenadnih povečanj števila migrantov ali neutemeljenih prošenj za azil. Je pa mehanizem lahko le izhod v sili, saj je pred uvedbo takšnega ukrepa treba izčrpati vse druge možnosti za rešitev tega problema. Država bo morala pred tem nenavadne tokove migrantov ali prošenj za azil opažati vsaj šest mesecev.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström pojasnjuje, da se mehanizem ne nanaša na nobeno specifično državo, velja za vse države, za katere je EU ukinila vizume za vstop v schengensko območje.

Da je potrditev mehanizma posebej za države Zahodnega Balkana potencialno nevaren in škodljiv ukrep, v vsakem primeru pa negativen signal za prihodnost, opozarja evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."