MLADINA

14. 9. 2013  |  Novice

Pravni spor zaradi davka na finančne transakcije

Davek na finančne transakcije je predviden kot eden od najpomembnejših ukrepov, ki naj bi zagotovil, da ne bodo le davkoplačevalci plačevali za krizo. Precejšnja ovira pri njegovi uvedbi je že neenotnost držav članic, zato ga namerava uvesti le 11 članic EU med katerimi je tudi Slovenija.

Nova ovira je spor med pravniki Evropske komisije in držav članic v okviru Sveta EU o zakonski podlagi za uvedbo tega davka. Pravna služba Sveta EU namreč trdi, da uvedba davka na finančne transakcije ne bi bila v skladu z zakonodajo EU in bi zagotovo onemogočila konkurenco v EU. Evropska komisija mnenju pravne službe Sveta EU odločno nasprotuje, poroča spletni portal EurActiv. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."