MLADINA

17. 9. 2013  |  Novice

»Vaš korak za čistejši zrak«

© Arhiv Evropske komisije

Osrednja tema oziroma slogan letošnjega 12. evropskega tedna mobilnosti je »Vaš korak za čistejši zrak«. Opomniti želi na to, da imajo ljudje sami moč, da dosežejo spremembe v prizadevanjih za čistejši zrak in tako tudi za zmanjšanje pojavnosti številnih bolezni, povezanih z onesnaženostjo zraka. Že majhne spremembe v potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja in zraka v mestih, kjer so avtomobili glavni onesnaževalci, je navedeno na spletni strani Evropskega tedna mobilnosti.

Nekatere slovenske občine v tednu mobilnosti sodelujejo že vrsto let, druge se pobudi pridružujejo prvič, eden osrednjih ciljev tedna pa je uvedba trajnih ukrepov predvsem v mestih. Tako bodo med drugim letos v Ljubljani preuredili in trajno zaprli Slovensko cesto na odseku Gosposvetska-Šubičeva, hkrati pa bodo uvedli tudi električni minibus v zaprtih conah mestnega središča.

Da pešačenje, kolesarjenje ali tek kot oblike aktivnega transporta v kombinaciji z javnim prevozom nimajo samo pozitivnih učinkov na naše okolje, ampak pomagajo tudi pri izboljšanju gibalnih navad, poudarjajo tudi na Inštitutu za varovanje zdravja RS.

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju z društvoma Muslauf in Ljubljansko kolesarsko mrežo v soboto, 21. septembra, prireja »Mini kolesarski festival«. Do petka, 20. septembra, med 10. in 18. uro pa v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji na informativni stojnici pred Hišo Evropske unije, Breg 14, mimoidoče osveščajo o pravicah potnikov. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."