MLADINA

18. 9. 2013  |  Novice

Znani so letošnji kandidati za nagrado Saharov

Med sedmimi nominiranci za nagrado Saharov, ki jo Evropski parlament vsako leto podeli borcem za človekove pravice, je letos tudi pakistanska deklica Malala Jusafzaj ki so jo talibani ustrelili v glavo zaradi kampanje za izobraževanje deklet in žensk. Pakistansko najstnico podpirajo tri največje politične skupine v parlamentu, zato ima velike možnosti, da dobi nagrado.

Za nagrado Saharov je nominiran tudi Američan Edward Snowden, nekdanji pogodbeni analitik ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je svetu razkril podrobnosti spornega ameriškega nadzora nad telekomunikacijami in internetom. Za nagrado ga je predlagala skupina Zelenih.

Nominirani so še aktivisti, ki so stali za protesti na trgu Taksim v Carigradu junija letos, zaprta etiopska novinarja Reeyot Alemu in Eskinder Nega, beloruski politični zaporniki Aleš Beljacki, Edvard Lobau in Mikola Statkevič ter zaprt ruski oligarh in nasprotnik predsednika Vladimirja Putina Mihail Hodorkovski. Nominiran je tudi projekt televizije CNN Freedom. Gre za medijsko kampanjo, katere cilj je povečati zavedanje o problemu trgovine z ljudmi.

Konec septembra bodo število nominirancev zožili na tri, letošnjega nagrajenca pa bodo izbrali 10. oktobra v Strasbourgu. Tam bo 20. novembra tudi podelitev nagrade. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."