MLADINA

21. 9. 2013  |  Novice

Nizozemska res noče več biti davčna oaza?

Nizozemski namestnik ministra za finance Frans Weekers je v pogovoru za časopis Financial Times napovedal, da namerava vlada stopiti v nova pogajanja o davčnih sporazumih s 23 najmanj razvitimi državami. To je po njegovih besedah obrat za državo, ki se sooča z obtožbami, da je ena od ključnih, ki prek poštnih nabiralnikov mednarodnim korporacijam omogočajo, da se izogibajo plačevanju davkov. Vlada namerava tudi poskrbeti za umik vseh »poštnih nabiralnikov«, ki za seboj nimajo »pristne vsebine«. Toda nevladne organizacije jo opozarjajo, da tej zahtevi ne bo težko ugoditi. Na blogu Tax Justice Network pa so vendarle zadovoljni, kajti napoved nizozemske vlade ima pomembno politično sporočilo. Prek nizozemskih poštnih predalov so spravili denar iz Slovenije tudi nekateri Slovenci. Evropski parlament je maja letos sprejel resolucijo o boju proti davčnim goljufijam, utaji davkov in davčnim oazam. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."