MLADINA

24. 9. 2013  |  Novice

Mladi naj dobro premislijo, kaj bodo študirali

Poslanka Evropskega parlamenta Katarina Neveďalová

Poslanka Evropskega parlamenta Katarina Neveďalová
© Arhiv Evropskega parlamenta

Vse več mladih visoko izobraženih v EU ne more najti zaposlitve, delodajalci pa se hkrati pritožujejo, da težko najdejo ustrezne kadre. Slovaška poslanka Evropskega parlamenta Katarína Neveďalová se v poročilu, ki ga je podprl Odbor za šolstvo v Evropskem parlamentu, zavzema za tesnejša partnerstva med šolami in podjetji. Poslanka sicer mladim svetuje, naj dobro premislijo o tem, kaj bodo študirali.

»Že danes vemo, kaj bo iskano na trgu dela čez 20 let. Ampak na to se moramo pripraviti. Prebivalstvo se stara, nobeden pa se ne sprašuje, ali bomo imeli dovolj zdravnikov in medicinskega osebja. Čez dve leti bo EU potrebovala več kot milijon delavcev na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij, a ti ljudje danes niso v ustreznih šolah,« pravi poslanka. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."