MLADINA

26. 9. 2013  |  Novice

Bo sklad ESM lahko neposredno dokapitaliziral banke?

Bo evropski reševalni sklad (ESM) lahko v sili pomagal Enotnemu skladu za reševanje bank, ki bo predvidoma vzpostavljen prihodnje leto, in neposredno dokapitaliziral banke, je predvsem zanimalo evropske poslance, ki so člani Odbora za gospodarske in denarne zadeve v Evropskem parlamentu, v pogovoru z direktorjem ESM Klausom Reglingom.

Ta je priznal, da bo Enotni sklad za reševanje bank dejansko potreboval nekoga, ki mu bo lahko v sili priskočil na pomoč. Ta rešitelj bi moral biti stalen sklad in ves čas na voljo, ne le takrat, ko bi Enotnemu skladu za reševanje bank zmanjkalo sredstev. Regling opozarja, da v skladu z veljavnimi predpisi ESM vloge tega rešitelja ne bi mogel prevzeti. Spomnil je tudi, da bo ESM lahko neposredno mimo države dokapitaliziral problematične banke le, če bodo tako soglasno odločili ministri za finance iz držav z evrom v okviru Evroskupine.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, pa je dan prej na zasedanju odbora zatrdil, da se bo Enotni sklad za reševanje bank po potrebi financiral iz drugih virov, tudi nacionalnih, dokler ne bo zbral predvidenega zneska sredstev. Vzpostavljen pa bo, ko bo zaključen revizijski pregled bank.

Tako Draghi kot Regling sta evropskim poslancem zagotovila, da se razmere v območju evra izboljšujejo. Klaus Regling tudi pravi, da so alternative varčevanju še bolj boleče. Državljani imajo več razlogov, da v Draghijeve in Reglingove besede dvomijo, nenazadnje je jasno, da Grčija potrebuje nov program pomoči, brezposelnost pa se tudi ne zmanjšuje. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."