MLADINA

28. 9. 2013  |  Novice

EU le zapečatila politični dogovor o kmetijski reformi

© Borut Krajnc

EU je v torek zvečer le zapečatila politični dogovor o še zadnjih odprtih vprašanjih v postopku sprejemanja reforme skupne kmetijske politike po letu 2013. Procesa sicer s tem še ni konec. Reformo morajo še ločeno potrditi članice unije in Evropski parlament, a to naj bi bila sedaj res zgolj še formalnost. Slovenski minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je opozoril na pomen pravočasnega končnega dogovora o reformi skupne kmetijske politike.

EU je politični dogovor o reformi skupne kmetijske politike po letu 2013 sicer dosegla že junija, a odprta so ostala nekatera finančna vprašanja, ki jih je bilo treba doreči v sklopu celotnega večletnega proračuna za obdobje 2014-2020. Evropski parlament tokrat prvič soodloča o reformi skupne kmetijske politike. To pristojnost je dobil z Lizbonsko pogodbo. »Dokazali smo, da parlament lahko zagotovi, da je reforma boljša in bolj demokratična,« je dejal Paolo De Castro, vodja pogajalcev Evropskega parlamenta in predsednik odbora za kmetijstvo.

Slovenija se je junija, ko je bil zaključen večji del pogajanj, zavzemala predvsem za ukinitev kvot za sladkor z letom 2015, kar bi slovenskim kmetom vnovič omogočilo sajenje sladkorne pese, pa tudi vnovično proizvodnjo sladkorja v Sloveniji. V dogovoru je predvidena ukinitev kvot z letom 2017. Za Slovenijo je to po Židanovih besedah sprejemljivo, saj proizvajalci sladkorja potrebujejo še nekaj časa, da se proizvodno usposobijo.

Reforma skupne kmetijske politike je opredeljena v štirih uredbah, ki se nanašajo na neposredna plačila, enotno ureditev trgov, razvoj podeželja ter horizontalna vprašanja. V dogovoru je predvideno, da bodo mladi kmetje prejemali poseben dodatek pri neposrednih plačilih, neposredna plačila bodo lahko dobivali le aktivni kmetje. Pomembna novost so ukrepi za ozelenitev kmetijstva (ohranitev travnatih površin, kolobarjenje, ukrepi za ohranitev biotske raznovrstnosti in podobno). V proračunu EU je za skupno kmetijsko politiko na voljo okrog 40 odstotkov vsega denarja, na leto kmetje iz proračuna EU dobijo 130 milijard evrov. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."