MLADINA

29. 9. 2013  |  Novice

So vohuni vdrli v sistem, ki upravlja s podatki o mednarodnih bančnih transakcijah?

© Arhiv Evropskega parlamenta

So ameriške obveščevalne agencije v okviru svojih vohunskih dejavnosti vdrle v sistem SWIFT, ki upravlja s podatki o mednarodnih bančnih transakcijah? To je bilo vprašanje, ki so se mu v okviru preiskave o vohunjenju ZDA v Evropski uniji posvetili člani odbora za državljanske svoboščine. EU je z ZDA sicer podpisala sporazum o izmenjavi bančnih podatkov v okviru boja proti terorizmu, vendar bi vohunski vdori v SWIFT predstavljali njegovo kršitev.

Evropska komisarka za pravosodje Cecilia Malmström je od ameriškega podsekretarja za zunanje zadeve Cohena že zahtevala pojasnila v zvezi z obtožbami o ameriškem vdoru v SWIFT, vendar odgovora še ni dobila. Če se obtožbe izkažejo za resnične, bi to bila kršitev sporazuma, kar bi lahko pripeljalo tudi do tega, da sporazum neha veljati, je pojasnila komisarka. Pravna zastopnica SWIFT Blanche Petre pa je zagotovila, da ni dokazov o tem, da bi kdorkoli nepooblaščeno dostopal do mreže SWIFT in tam zbranih podatkov.

»Vsaka kopija osebnih podatkov je grožnja temeljni pravici do zasebnosti,« pa je poudaril raziskovalec Casper Bowden, ki je bil včasih glavni svetovalec Microsofta za vprašanja zasebnosti. Ko enkrat osebne podatke vnesete v javne ali zasebne informacijske sisteme, jih je mogoče kopirati, je opozoril. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."