MLADINA

3. 10. 2013  |  Novice

Namen je dober, a predlagani socialni pakt ni dovolj ambiciozen

Države članice EU so Evropski komisiji pravkar poslale v oceno predloge proračunov za leto 2014, ki so jih morale pripraviti na podlagi priporočil, ki so jih dobile konec maja. Komisija bo ocene objavila novembra. Priporočila Evropske komisije, priprava proračunov in ocena Komisije so del načrta za usklajevanje gospodarskih in proračunskih politik držav članic, ki se imenuje evropski semester.

Evropski poslanci so v okviru Odbora Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve sprejeli resolucijo, v kateri Evropsko komisijo pozivajo, naj predloži zakonske predloge, s katerimi bo v evropski semester vnesla več socialne politike in vzpostavila »socialni pakt za Evropo«. Komisijo tudi pozivajo, naj oceni, kako njene zahteve za izvedbo reform v državah članicah vplivajo na socialne razmere.

Poslanci zahtevajo tudi več transparentnosti pri delovanju evropskega reševalnega sklada ESM, Evroskupine, v okviru katere se sestajajo finančni ministri iz držav članic z evrom, in pri izvajanju programov za pomoč državam članicam, ki potrebujejo mednarodno pomoč. Trojka, ki v sestavi Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) te programe pripravlja in nadzira njihovo izvedbo, pa mora po mnenju evropskih poslancev izboljšati svojo komunikacijsko strategijo, ki se vsakič znova izkaže kot »katastrofa«. Poslanci Evropskega parlamenta bodo o resoluciji odločali na plenarnem zasedanju parlamenta konec tega meseca.

Evropska komisija je pravkar predlagala socialni pakt, v katerem ponuja vzpostavitev novega sistema kazalnikov, ki bi omogočal zgodnejše odkrivanje problemov. Predlogi so že tarča kritik, da niso dovolj ambiciozni. Ne vključujejo na primer zaželene enotne sheme nadomestil za brezposelnost v območju evra. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je opozoril, da se je na ta pakt čakalo predolgo, ter ocenil, da je sicer »namen dober, a da ni dovolj ambiciozen«. Sistem kazalnikov za spremljanje brezposelnosti in revščine je po Schulzevih besedah »nujen minimum«, a Evropska komisija in članice unije morajo po njegovih besedah storiti še več. (er, sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."