MLADINA

6. 10. 2013  |  Novice

Snowdnovo sporočilo Evropskemu parlamentu

Javna razprava ni mogoča, če ljudje ne vedo, da je nadzor nad celotno populacijo, ne zgolj nad posamezniki, največja grožnja za človekove pravice v današnjem času, je Edward Snowden, nekdanji sodelavec ameriške agencije na nacionalno varnost (NSA), v izjavi, ki jo je prebrala odvetnica Jesselyn Radack, opozoril evropske poslance, ki so člani odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Ti so razpravljali o prisluškovanju NSA državljanom EU.

»Kultura molčečnosti« onemogoča državljanom, da bi imeli možnost vzpostaviti ustrezno razmerje med temeljno pravico za varovanje zasebnosti in interesom vlade. Tovrstne odločitve bi morali sprejemati državljani potem, ko bi bili popolnoma obveščeni in bi imeli možnost o tem razpravljati brez strahu, je napisal Snowden, ki je eden od letošnjih kandidatov za nagrado Saharov, ki jo Evropski parlament vsako leto podeli organizacijam ali posameznikom, ki so svoje življenje posvetili zaščiti človeških pravic.

Thomas Drake, ki je nekdanji visoki uslužbenec NSA, pa je povedal, da si nikoli ni mislil, da bodo ZDA uporabljale priročnik nekdanje vzhodnonemške obveščevalne službe Stasi za svoje skrivne programe za nadzor množic.

Britanska vlada pa je zavrnila povabilo odbora na zaslišanje o domnevnem vdoru britanskih obveščevalnih služb v strežnike belgijskega telekomunikacijskega podjetja Belgacom. Med glavnimi uporabniki storitev Belgacoma so Evropska komisija, Svet EU in Evropski parlament, kjer potekajo glavna pogajanja in se sprejemajo glavne odločitve na ravni EU. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."