MLADINA

4. 10. 2013  |  Novice

Je Nemčija ugotovila, da uničuje južne članice?

Varčevanje, rast, brezposelnost, so bile besede, ki so jih razpravljavci največ krat izrekli na razpravi Trde izbire za Evropo v težavah, ki jo je organiziral bruseljski inštitut Friends of Europe. Da je bil evro velika ideja za združevanje, sedaj pa politike območja evra razdvajajo Evropo, je dejal Christopher Pissarides, Nobelov nagrajenec za ekonomijo in profesor na London School of Economics.

Vprašal je, ali je Nemčija ugotovila, da s predpisovanjem varčevanja za območje evra resno uničuje južne članice, in ugotovil, da »potrebujemo rast«. Pri iskanju virov zanjo se je treba osredotočiti na investicije, zlasti v infrastrukturo. Vrniti je treba tudi zaupanje v območje evra, zato je treba čim prej vzpostaviti bančno unijo. Christopher Pissarides poleg tega predlaga še vzpostavitev neodvisnega fiskalnega sveta, ki bo pristojen za kontrolo fiskalnih politik v območju evra.

Conny Reuter, generalni sekretar nevladne organizacije Solidar, in Céline Charvériat, generalna sekretarka nevladne organizacije Oxfam, pa sta bila med udeleženci, ki so opozarjali, da se je treba posvetiti temu, kako varčevanje vpliva na državljane v EU.

Nekdanja evropska komisarka iz Grčije Anna Diamantopoulou je opozorila, da bo krizo mogoče rešiti le z novimi idejami in rešitvami, rezultate bo treba pokazati hitro, če jih ne bo, bodo v Evropskem parlamentu po volitvah prihodnje leto prevladovali populisti. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."