MLADINA

10. 10. 2013  |  Novice

Zelena luč za evropske poklicne izkaznice

© Arhiv Evropskega parlamenta

Evropski parlament je potrdil predlog posodobitve direktive o priznavanju poklicnih kvalifikacij. Direktiva med drugim predvideva uvedbo evropske poklicne izkaznice, ki bo zdravnikom, farmacevtom, arhitektom in nekaterim drugim strokovnjakom olajšala selitev in delo znotraj držav članic EU.

Hkrati bo izkaznica tudi pomemben del t.i. opozorilnega sistema, iz katerega bo razvidno, ali lahko imetnik izkaznice opravlja določen poklic ali pa zanj veljajo omejitve oziroma prepovedi. Na ta način bo izkaznica potrošnikom in državljanom zagotovila boljšo zaščito.

Sistem izdaje poklicnih kartic bo temeljil na obstoječem sistemu elektronske izmenjave podatkov med državami članicami, ki bodo tako lahko pospešile proces priznavanja poklicnih kvalifikacij. Posameznik bo lahko za priznavanje kvalifikacij zaprosil v domači državi in ne v državi gostiteljici, kot je veljalo doslej.

Če pristojni organi ne bodo postopka priznavanja poklicnih kvalifikacij izvedli v časovnem okviru, ki ga določa direktiva, potem bo avtomatično veljalo, da je prošnja za priznanje kvalifikacij odobrena.

Namen direktive je tudi preprečiti zdravstvenemu osebju, med njimi zdravnikom, medicinskim sestram in veterinarjem, ki so bili obsojeni, so v kazenskem postopku ali jim grozi disciplinski postopek v kateri od držav članic, da svoje delo opravljajo v drugi državi članici. Direktiva nalaga, da morajo biti o tovrstnih obsodbah in postopkih vse članice obveščene v treh dneh. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."