MLADINA

9. 10. 2013  |  Novice

Evropski parlament za humanitarno konferenco o Siriji

© Arhiv Evropskega parlamenta

Evropski parlament se je zavzel za sklic humanitarne konference za pomoč sosedam Sirije pri soočanju z navalom beguncev iz te države, ki jo že od pomladi 2011 pretresajo spopadi. Poslanci so v resoluciji tudi pozvali EU, naj zagotovi humanitarno pomoč ter beguncem omogoči, da zaprosijo za azil v uniji.

Po podatkih ZN bo število beguncev iz Sirije do konca leta naraslo na 3,5 milijona, večina se jih zateče v sosednje Turčijo, Libanon, Jordanijo in Irak. Evropski poslanci poudarjajo, da bi morala EU, ki je že zdaj največja donatorka humanitarne pomoči za Sirijo, nadaljevati z zagotavljanjem pomoči.

Poslanci so članice tudi pozvali, naj preučijo vse zakonske možnosti za to, da beguncem omogočijo varen vstop v unijo. Ob tem so izrazili zadovoljstvo, ker se članice strinjajo, da beguncev iz Sirije ne bi smeli vračati v domovino. Begunci bi morali imeti »dostop do poštenih in učinkovitih postopkov za azil«, je še zapisano v resoluciji, v kateri so se evropski poslanci zavzeli tudi za več solidarnosti med članicami in pomoč tistim, ki se soočajo z največjim navalom beguncev. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."