MLADINA

10. 10. 2013  |  Novice

Nagrado Saharov prejela Malala Jusufzaj

Mlada Pakistanka Malala Jusufzaj je letošnja dobitnica nagrade Saharov, ki jo Evropski parlament vsako leto podeli borcem za človekove pravice. Malala Jusufzaj, je borka za pravice deklic do izobraževanja. Talibani so jo oktobra lani ustrelili v glavo, a so ji zdravniki rešili življenje.

Malalo so v boju za nagrado podprle tri največje politične skupine v Evropskem parlamentu, s čimer je bila favoritka za letošnjo nagrado. Nagrado za svobodo misli, vredno 50.000 evrov, Evropski parlament podeljuje od leta 1988, od leta 1989 pa se imenuje po ruskem fiziku in borcu za človekove pravice Andreju Saharovu.

Lani sta jo prejela iranska aktivista na področju človekovih pravic, odvetnica Nasrin Sotudeh in filmski režiser Džafar Panahi, sicer pa sta med nagrajenci iz preteklih let tudi južnoafriški borec za pravice temnopoltih in nekdanji predsednik Nelson Mandela ter nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan. Letošnjo nagrado bodo Malali Jusufzaj uradno podelili 20. novembra. (er, sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."