MLADINA

11. 10. 2013  |  Novice

Nov sistem nadzora meja EU

Države članice EU bodo v prihodnje bolje opremljene za odkrivanje in preprečevanje nezakonitih migracij in čezmejnega kriminala ter za reševanje življenj prebežnikov. To je glavno sporočilo Evropskega parlamenta po potrditvi pravil za delovanje novega sistema nadzora zunanjih meja EU Eurosur.

Eurosur naj bi omogočil izboljšanje usklajevanja znotraj držav članic in med njimi, da bi preprečili hude oblike kriminala, na primer promet s prepovedanimi drogami in trgovino z ljudmi, ter zmanjšali nesprejemljivo število smrtnih žrtev migrantov, ki skušajo pristati na obalah držav članic EU v majhnih in za plovbo neprimernih čolnih.

Dejstvo, da kriminalne združbe za tihotapljenje ljudi in prepovedanih drog pogosto uporabljajo majhne čolne iz lesa in steklenih vlaken, predstavlja velik izziv za organe kazenskega pregona, saj je tako majhne čolne izjemno težko odkriti, jih prepoznati in jim slediti na odprtem morju.

Po podatkih agencije Frontex je zunanje meje EU, kopenske in morske, lani nezakonito prečkalo 72.000 ljudi, približno pol manj kot v letu 2011. Ta tema je v teh dneh še posebej boleča, potem ko je minuli četrtek v nesreči ladje s prebežniki iz Afrike pri italijanskem otoku Lampedusa umrlo več kot 300 ljudi.

Na to tragedijo so se v razpravi v sredo zvečer spomnili tudi evropski poslanci. »Le s panevropskim sistemom nadzora meja lahko preprečimo, da bi Sredozemlje postalo pokopališče za begunce, ki ga skušajo prečkati v morja nevrednih majhnih čolnih v želji po boljšem življenju v Evropi. Da bi preprečili tragedije, kakršna je bila tista pri Lampedusi, je nujno hitro ukrepanje,« je poudaril poročevalec na to temo Jan Mulder. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."