MLADINA

21. 10. 2013  |  Novice

Aung San Su Či bo po 23 letih prevzela nagrado Saharov

Izročitev nagrade Saharov Aung San Su Či, vodji mjanmarske opozicijske Nacionalne lige za demokracijo, po 23 letih in razprava o priseljevanju v EU in kako preprečiti tragedije, kakršna se je zgodila na Lampedusi, pa ključno poročilo o organiziranem kriminalu in nova zakonodaja o varstvu podatkov bodo glavne teme plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki se začne nocoj v Strasbourgu.

Z dnevnega reda pa so umaknili razpravo in odločanje o novem večletnem finančnem okviru, ki bo v letih od leta 2014 do 2020 osnova za pripravo letnih proračunov EU, izplačilo evropskim sredstev državam članicam in izvajanje programov. O tem okviru nameravajo evropski poslanci odločati na plenarnem zasedanju novembra.

Za umik z dnevnega reda tokratnega zasedanja se je konferenca predsednikov odločila, ker želi Evropski parlament preprečiti, da bi proračun EU zašel v primanjkljaj, česar evropske pogodbe ne dopuščajo, saj države članice v okviru Sveta EU še zmeraj niso zagotovile dovolj sredstev za plačilo računov v letošnjem letu. Parlament tudi zahteva začetek resnih razprav o lastnih virih za financiranje proračuna EU, ki bi nadomestili vplačila držav članic. Ob tem Evropski parlament opozarja, da bo treba po potrditvi večletnega finančnega okvira odločiti še o predpisih za izvajanje več kot 20 programov, med katerimi sta nov program za znanost in raziskave Obzorje 2020, pa regionalna politika. Bo pa parlament na tokratnem plenarnem zasedanju opravil razpravo o predlogu proračuna EU za leto 2014. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."