MLADINA

25. 10. 2013  |  Novice

Najbogatejši smo. Naredimo lahko več

Martin Schulz:  priseljenska politika je bila kljub Lampedusi postavljena na konec dnevnega reda vrha EU v Bruslju

Martin Schulz: priseljenska politika je bila kljub Lampedusi postavljena na konec dnevnega reda vrha EU v Bruslju
© Arhiv Evropskega parlamenta

»Lampedusa je postala simbol evropske politike priseljevanja,« je šefom vlad in držav Evropske unije dejal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. To bi morala biti točka preloma za politiko priseljevanja. Potrebni so sodelovanje, solidarnost in prožnost. »V zadnjih 20 letih je pri tem, ko so poskušali doseči obale Evrope, umrlo najmanj 20.000 ljudi. Ne smemo dovoliti, da jih umre še več,« je opozoril Schulz in izrazil razočaranje Parlamenta nad dejstvom, da članice unije niso pokazale dovolj prožnosti, da bi se s priseljenskimi tokovi soočile na human in učinkovit način.

Po predsednikovih besedah bi morali podpreti sredozemske države, ki sprejemajo begunce, in se dogovoriti, kako jih prerazporediti med druge države članice: temu se reče evropska solidarnost. Evropa mora takoj ukrepati za bolj učinkovito pomoč tistim, ki so v nevarnosti na morju, hkrati pa se mora posvetiti tudi okviru za zakonito priseljevanje. »Seveda Evropa ne more rešiti in sprejeti vseh. Vendar smo najbogatejši kontinent na svetu. Lahko storimo več, še posebej če delujemo skupaj, če skupaj iščemo rešitve in skupaj prevzamemo odgovornost,« je poudaril Schulz.

Parlament je sicer na plenarnem zasedanju ta teden pozval k ukrepanju na področju politike priseljevanja, ki bi temeljilo na solidarnosti in odgovornosti. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."