MLADINA

17. 11. 2013  |  Novice

Pametna regionalna razvojna politika za blaginjo v EU

Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn

Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn
© Arhiv Evropske komisije

Tako kot se od posameznikov zahteva vedno večja specializacija, da bi lahko bili konkurenčni na trgu dela, Evropska komisija priporoča regijam, naj se specializirajo, da bi (p)ostale konkurenčne v svetovnem gospodarstvu in ohranjale ali povečevale blaginjo. Le dobro poznavanje področij delovanja namreč omogoča hiter odziv na povpraševanje in razvoj inovacij z visoko dodano vrednostjo.

Regije bi morale zato ves trud vložiti v dodaten razvoj panog, v katerih so že zdaj uspešne, in v tiste, na katerih lahko uspešno gradijo gospodarsko rast, je na bruseljski konferenci, imenovani »Regije kot motor nove rasti prek pametne specializacije«, dejal evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn. »To nam bo omogočilo, da bomo z manj vložka dosegli več.«

Predstavniki Odbora regij so k temu dodali, da je nujno spodbujati vzpostavljanje regionalnih inovacijskih ekosistemov, kjer bi javni in zasebni sektor lahko sodelovala.

Prek t.i. pametne specializacije, bi se javna sredstva namenila tistim aktivnostim in industrijskim panogam, ki imajo visoko konkurenčno prednost in jih je mogoče konkurenčno izvajati samo v določenih regijah – kar je pogojeno z okoljskimi danostmi ali pa s preteklim vlaganjem v določeno panogo. »Tovrstna specializacija je temeljni del nove kohezijske politike EU kot tudi predpogoj za investicije v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj,« so sporočili iz Evropske komisije. Zato da bi lahko članice koristile evropska kohezijska sredstva v obdobju 2014-2020, bodo morale jasno oblikovati strategije pametne specializacije, vključno s cilji, ki naj bi jih financiranje prineslo.

Prenos odgovornosti za uvedbo teh programov na regije, kar je bilo predlagano na konferenci, je pomemben zato, ker lokalne oblasti najbolje poznajo podjetniške in znanstvene aktivnosti v svojih okoljih ter zato najbolje vedo, kam vložiti sredstva, da bi dosegli želene učinke.

Kot poroča Euractiv, je na konferenci spregovorila tudi evropska komisarka za raziskave in inovacije Maire Geoghegan-Quinn, ki je dejala, da je v časih, ko je investicijskih sredstev, ki bi jih lahko namenili raziskavam in za razvoj inovacij, malo, edino logično, da se osredotočimo na področja, kjer bo financiranje imelo največji spodbujevalni učinek. »Pametna specializacija bo dober način za določanje prioritet in ugotavljanje učinkov, ki jih bo financiranje razvoja imelo na gospodarsko rast, zaposlenost in proizvode.«(er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."