MLADINA

20. 11. 2013  |  Novice

Malala ob stoječih ovacijah prevzela nagrado Saharova

Mlada borka za pravico deklic do izobraževanja, 16-letna Pakistanka Malala Jusafzaj je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta prevzela letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli. Zbrano množico je nagovorila s citatom Voltaira: »Ne strinjam se s tem, kar praviš, a do smrti bom branil tvojo pravico, da to poveš.«

Prestižno nagrado Saharova je mlada borka, ki jo je spremljal oče, prevzela »v imenu boga« in jo posvetila »neizpetim junakom v Pakistanu in ljudem po vsem svetu, ki se borijo za temeljne človekove pravice«.

Evropske poslance je pozvala, naj pogledajo čez meje Evrope, »v trpeče države, kjer so ljudje oropani temeljnih pravic, kjer je svoboda misli zatirana in pravica do govora vklenjena«. Na pomoč čaka 57 milijonov otrok, ki »si ne želijo i-phona, x-boxa, playstationa ali čokolade, ampak samo knjige in peresa«, jih je spomnila. »Tukaj smo, da govorimo v njihovem imenu, tukaj smo, da ukrepamo.«

»Kot človeško bitje verjamem, da se morajo za to, da bi preživeli vsi, najmočnejši boriti za preživetje šibkih. Če pustimo milijone ljudi zadaj, ne moremo nikoli uspeti in preživeti, tudi če smo mi najmočnejši.«

Drugo sporočilo, ki ga je danes iz Strasbourga poslala Malala, je bilo, da svet potrebuje spremembo ideologije. »Spremenimo ideologijo moči. Močna država se ne sme soditi po številu vojakov in ladij, ampak je treba pogledati, katera ima najmanj podhranjenosti, najbolj izobražene ljudi, zagotavlja osnovne pravice svojim državljanom, katera zagotavlja enakopravnost moških in žensk.«

Neustrašna mladenka - ki jo je predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz ob podelitvi nagrade označil kot »borko, junakinjo in izredno mlado žensko« ter »globalno ikono« boja za pravico vseh otrok do izobrazbe - si je nagrado Saharova prislužila za svoja prizadevanja za šolanje deklic v Pakistanu.

»Dala si glas milijonom otrok in deklet. Dala si upanje milijonom otrok in deklet. Imaš sanje,« je nagrajenki dejal Schulz in dodal, da »je naša obveznost, da te sanje postanejo realnost«.

Malala prihaja iz pakistanske regije Svat, kjer so talibani dekletom prepovedali obiskovanje šol. Svoj prvi javni govor na to temo je imela septembra 2008, januarja 2009 pa je začela za BBC Urdu pod psevdonimom pisati blog, s katerim je zaslovela. Ko je bila razkrita njena identiteta, so začele prihajati grožnje. Oktobra 2012 so jo talibani ustrelili, ko se je z avtobusom vračala iz šole, a na srečo je niso ubili. Ustreljeno v glavo in vrat so jo prepeljali v Veliko Britanijo, kjer so ji rešili življenje in kjer s svojo družino sedaj še vedno prebiva.

Medtem je prejela že številna odlikovanja in postala prava mednarodna zvezda. Oktobra je izšla njena avtobiografija. Mnogi so jo omenjali tudi med favoriti za letošnjo Nobelovo nagrado za mir.

Nagrado za svobodo misli, vredno 50.000 evrov, podeljujejo od leta 1988, od leta 1989 pa se imenuje po ruskem fiziku in borcu za človekove pravice Andreju Saharovu. Med nagrajenci iz preteklih let so borec za pravice temnopoltih Nelson Mandela ter nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan in opozicijska voditeljica iz Mjanmara Aung San Suu Kyi.

Ker je Evropski parlament letos podelil jubilejno 25. nagrado Saharova, je Malalin govor v plenarni dvorani spremljalo več kot 20 nekdanjih nagrajencev, ki so jih ob tej obletnici povabili v Strasbourg, prišlo pa je tudi nekaj premierov. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."