MLADINA

27. 11. 2013  |  Novice

EU z novim akcijskim programom na področju varovanja okolja

© Arhiv Evropske komisije

Slovenski komisar za okolje Janez Potočnik je v imenu Evropske komisije pozdravil dogovor med državami članicami in Evropskim parlamentom o novem okoljskem akcijskem programu, ki bo stopil v veljavo konec leta. Že sedmi tovrstni program bo do leta 2020 določal politiko Unije na področju varovanja okolja.

Pogovori o vsebini okoljskega programa so med pristojnimi ministri Evropskega sveta, Komisijo in parlamentarci potekali eno leto, saj naj bi bili cilji novopredlaganega programa preambiciozni za nekatere članice – prehod na okolju prijazno družbo ni poceni, države pa se soočajo s proračunskimi primanjkljaji.

»Ukrepanje na področju okoljskih sprememb gotovo vključuje stroške, a prav tako je drago neukrepanje,« je nujnost sprejetja novega okoljskega akcijskega programa dejal francoski evroposlanec Gaston Franco, ki je v Evropskem parlamentu zadolžen za okoljski akcijski program.

Novi temeljni dokument na področju varovanja okolja Unijo postavlja na pot proti t.i. »zeleni rasti«, ki predvideva razvoj gospodarstva tako, da bi proizvodnja čim manj obremenjevala okolje. Ukrepi, med katerimi je predvidena zaostritev okoljske zakonodaje in uvedba do okolja prijaznih omejitev v zakonih, ki niso neposredno povezani z okoljem, naj bi povečali učinkovitost rabe materialov in zmanjšali izpuste.

Komisar Potočnik je dejal, da »soočanje z Evropskimi okoljskimi in podnebnimi spremembami ni samo nujno, ampak predstavlja tudi priložnost za dolgoročno gospodarsko rast in dobrobit družbe.«

Sprejetje novega okoljskega programa je pozdravila tudi Evropska okoljska agencija, poroča portal Euractiv.com. Je pa izvršni direktor agencije Hans Bruyninckx posvaril, da bo treba zato, da bi Evropa res postala okolju prijazna in bi še ohranili visok življenjski standard, nujno korenito spremeniti evropski ekonomski model. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."