MLADINA

28. 11. 2013  |  Novice

Evropski poslanci od ZDA zahtevajo dokaze

N mogoče sprejeti, da Evropska komisija preprosto ignorira zahtevo Parlamenta, da je treba prekiniti dogovor z ZDA o programu za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti (TFTP) zaradi sumov, da so ameriške obveščevalne agencije v okviru svojih vohunskih dejavnosti vdrle v sistem SWIFT, ki upravlja s podatki o mednarodnih bančnih transakcijah.

»To je hud medinstitucionalni problem,« je na zasedanju Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve v Evropskem parlamentu dejal poslanec Jan Philipp Albrecht. Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je namreč poslancem zatrdila, da nima dokazov, da bi ZDA kršile dogovor o tem programu, zato so evropski komisarji na rednem zasedanju kolegija odločili zaključiti posvetovanja z ZDA o implementaciji dogovora o programu TFTP.

Da potrebujejo dokaze, da ZDA tega dogovora res niso kršile, da zagotovila ZDA, da kršitev ni bilo, niso dovolj, je zahtevalo več poslancev Evropskega parlamenta. Poslanka Sophie in't Veld je dejala, da je vprašati Ameriško nacionalno varnostno agencijo (NSA), ali je dogovor kršila, enako kot »vprašati volka, ali je pojedel babico«. Cecilia Malmström se je branila, da Evropska komisija ni policija, zato ne more preiskovati, ampak lahko le postavlja vprašanja.

Je pa potrdila, da Evropska komisija ne namerava predlagati vzpostavitve evropskega sistema za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti, ker ne bi prinesel dodane vrednosti sedanjemu sistemu. EU je z ZDA podpisala sporazum o izmenjavi bančnih podatkov v okviru boja proti terorizmu, vendar bi vohunski vdori v SWIFT predstavljali njegovo kršitev. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."