MLADINA

28. 11. 2013  |  Novice

Krize bo konec, ko se bo izboljšal položaj na trgu dela

Predsednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer

Predsednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer
© Arhiv Evropskega parlamenta

»Evropa se je na krizo odzvala s koherentno in konsistentno strategijo. Ta prinaša rezultate. Neravnotežja so se zmanjšala, konkurenčnost, posebej na jugu EU, se je izboljšala. Španija in Irska kmalu ne bosta več rabili pomoči. Vidimo luč na koncu predora, ampak to ni čas za čestitke. Še posebej zato, ker stopnje brezposelnosti ostajajo visoke. Da je krize konec, bomo lahko rekli šele takrat, ko se bo položaj na terenu izboljšal, še posebej to velja za položaj na trgu dela,« pravi predsednik Evropske investicijske banke (EIB) Werner Hoyer.

Letos in v naslednjih dveh letih bo EIB po njegovih besedah posojanje sredstev povečali za 40 odstotkov na skoraj 70 milijard evrov. »To so posojila za spodbujanje rasti in ustvarjanje novih delovnih mest v EU. Pričakujem, da bo EIB v obdobju 2014-2020 odigrala pomembno vlogo,« pravi. Države članice so letos v EIB vplačale dodatna sredstva in tako njen kapital povečale za 10 milijard evrov. EIB ne daje posojil neposredno podjetjem, ampak denar zagotovi bankam, te pa delijo podjetjem kredite pod ugodnejšimi pogoji. EIB s posojili, za katere zahteva državno poroštvo, sofinancira tudi infrastrukturne projekte, zato je glavni upnik za vračilo kreditov za gradnjo slovenskih avtocest. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."